VraagbaakStel hier uw vraag!Zoeken in de vraagbaak:< vorige1 2 3 4 5  7 8 9 10 11 ... 25 volgende >

04-11-2019 11:41, Ligplaats gezocht.
Onze woonboot word verkocht door aanschaf van een nieuwe (tweedehands) ark.
Er is een koper voor de woonboot maar deze is nog op zoek naar een (tijdelijke) ligplaats in Nederland.
De boot is 20 x 4.5 meter en komt vrij rond eind maart volgend jaar.

Elke optie is welkom, ook als het een plek is zonder voorzieningen als gas/water/elektra.
We horen heel graag als ergens een mogelijkheid is om de boot neer te leggen.

Met vriendelijke groet, Raymond.
Ray de Weert

Geef Reactie

 • Reactie 1, 20-11-2019 door anoniem
  Er zijn geen ligplaatsen te vinden waar je (tijdelijk) de woonboot kunt neerleggen en er kunt wonen. Soms kun je een tijdelijke ligplaats huren bij een arkenbouwbedrijf, maar dan mag hij daar alleen liggen en niet bewoond worden.
 • Reactie 2, 18-02-2020 door Henk
  heeft u deze ark nog ? zo ja dan graag contact via henk.nanda@home.nl


03-11-2019 21:46, Mijn eerste woonboot
Ik wil graag als mijn eerste woning een woonboot aanschaffen met een stuk land en bergingsruimtes. Momenteel heb ik er al een op het oog.
De woonboot is een erg oude woonboot gemaakt in de periode van 1945-1959. Het heeft een betonnen casco en 40 m2.
Ik vroeg me af waar ik op moet letten? Wat zijn belangrijke dingen? Ik heb al gezien bij het kopje onderhoud op deze site over het belang van: de standpijp hoogte, skelet bouw en Waterdetector.

Ik snap dat er nog veel meer bij komt kijken.

Met vriendelijke groet,

Hidde de Haan
Woonboot groentje
Hidde de Haan

Geef Reactie

 • Reactie 1, 20-11-2019 door Annette
  Leuk om in een woonboot te gaan wonen. Als je er zelf te weinig van weet, neem dan iemand mee die al een tijd in een woonboot woont of als je die niet kent kun je een woonbotenmakelaar in de arm nemen.
 • Reactie 2, 15-01-2020 door Wouter
  Beste Hidde, Annette heeft gelijk dat het het beste is om een woonbotenmakelaar in te schakelen en/of een woonbootbewoner mee te nemen. Behalve de dingen die jij genoemd hebt zou ik op de volgende zaken letten: -Het afmeersysteem. Er zijn veel mogelijke afmeersystemen. Op de websites van ATB Urk of Wabenecke kun je je een beeld vormen. Palen met paalbeugels zijn het meest duurzaam. Let ook op hhet verschil in waterpeil: het maakt nogal wat uit of je in de Rijn ligt of een Amsterdamse gracht. - De rioolpomp. Check of alle afvoeren netjes op de pomp zijn aangesloten en of de pomp werkt. Je kunt ook kijken/ navragen welk type pomp het is. - Sporen van betonrot in het casco. Doorgaans bruine plekken in het beton, soms vochtig. Een enkele plek is wel te repareren maar als het een en al roest is zou ik oppassen. - Is er voldoende ventilatie in het casco? Idealiter zijn er, ruim boven het waterpeil, ventilatiegaten aangebracht. - Zijn aansluitingen met de wal netjes aangebracht, zoals de gasslang en de rioolafvoerslang? Met netjes bedoel ik boven het waterpeil (ivm mogelijk kapotvriezen), niet schurend tegen iets, flexibel genoeg etc. - Is er gevelbekleding aangebracht of is de boot geverfd? Bij gevelbekleding ook kijken of er plekken zijn waar de bekleding los kan waaien bij een storm (door een kabel of iets dergelijks). - Check hoe drukbevaren het water is, dronkenlappen die tegen je boot varen kunnen schade veroorzaken - Check de ligplaatsvergunning uitgebreid. Is de ligplaats opgenomen in een bestemmingsplan? - Sowieso altijd een casco-inspectie laten uitvoeren. En tot slot natuurlijk alles waar je bij een huis ook op moet letten.


27-10-2019 00:31, Te hoge luchtvochtigheid in slaapkamer onder de waterlijn
Wij hebben een woonboot met een slaapkamer onder de waterlijn.

Nu vind ik dat de luchtvochtigheid daar vaak erg hoog is 80% gemiddeld.

Ik kan weinig vinden op internet over woonboten met slaapkamers onder de waterlijn, en of dit problemen geeft??

We hebben een betonnen bak en ik vang ong per dag met een lucht ontvochtiger 2 l water op.

Is dit normaal of is er een manier om deze kamer droger te krijgen????

Het is nu de babykamer geworden dus een luchtvochtigheid van 50% zou de norm moeten zijn.
Peter Van onzenoort

Geef Reactie

 • Reactie 1, 04-11-2019 door Richard
  Vocht wordt geproduceerd doordat je in de woonboot leeft. Dat vocht kan weer weg als je ventileert. Vocht kan ook in de woonboot komen door lekkages van buiten, regen of water waarin je drijft. Blijkbaar is de woonboot beneden erg vochtig. Je kunt de ventilatie verbeteren en kijken of dat voldoende helpt. Als het niet helpt omdat het vocht van buiten komt zul je de oorzaak daarvan moeten achterhalen.


21-10-2019 11:35, Afhouders en Paalmutsen
In goede staat geveerde zware uitschuifbare afhouders 3 jaar oud lengte 180 tot 270

Twee mooie gietijzeren paalmutsen voor dukdalvers 30 X 30 cm

Heeft u interesse bel mij tel 06-13064315

Nico Sweers

Geef Reactie12-10-2019 20:43, Woonboot vergunningen
Wat moet ik doen om in Zwolle een woonboot legaal te kunnen bewonen? Hoe gaat de procedure in Zwolle en/of landelijk?
Robert

Geef Reactie

 • Reactie 1, 12-10-2019 door jurriaan
  Volgens mij moet je rekening houden met 1) een woonbestemming volgens het geldende bestemmingsplan (van de gemeente) 2) een ligplaatsvergunning (mag deze woonboot daar liggen) (van de gemeente) 3) ben je of heb je toestemming van de eigenaar van de woonboot 4) ben je of heb je toestemming van de eigenaar van het water om en de bodem onder de woonboot 5) ben je of heb je toestemming van de eigenaar van de wal waaraan je ligt 6) afhankelijk van het water kan Rijkswaterstaat of het waterschap ook nog wat te vinden hebben.


12-10-2019 15:44, drijvend terras
Ik wil een drijvend terras bouwen bij mijn woonboot van ongeveer 5 x 2 meter. Hoe kan ik dit zo stabiel mogelijk bouwen?
Mariette

Geef Reactie

 • Reactie 1, 12-10-2019 door Jurriaan
  De allerstabielste oplossing drijft niet, dus dat wordt al lastiger. Een andere stabiele oplossing is een soort van ijsberg - net iets lichter dan water, met een klein puntje van 5x2 meter boven water uit stekend. Maar dat is ook wel onhandig. Aan de woonboot vastmaken, al is het maar scharnierend, scheelt al een hoop stabiliteit. Anders, binnen de gegeven diepgang, zo diep mogelijk laten steken.


10-10-2019 14:33, Warmtepomp
LS

Ik worstel nu al een tijdje met de vraag of ik nu wel of niet een warmtepomp op mijn (net gerenoveerde en geïsoleerde) woonschip moet installeren. Nadeel is dat de meeste een buitenunit hebben die herrie maakt (draagt ver). Water warmtepomp is helaas geen (hele dure) oplossing. Heb 1 leverancier gevonden met pomp zonder buitenunit maar is een kleine onbekende speler. Iemand tips? Ik moet al heel snel knopen doorhakken.
Bas

Geef Reactie

 • Reactie 1, 14-10-2019 door Deirdre
  Misschien dat schoonschipamsterdam.org informatie heeft.
 • Reactie 2, 29-12-2019 door Jan
  Kijk eens naar Duco ventilatiewarmtepomp. Heeft wel beperkt vermogen van 1,4 kWh, maar geen buitenunit nodig.


08-10-2019 16:25, diepgang haven
Hallo,

Wij zijn bezig met het laten bouwen van een nieuwe woonark. Wegens het bouwbesluit per 1 januari 2018 waren wij genoodzaakt aan allerlei wet,- en regelgeving te voldoen. Hierdoor is de diepgang 158 cm ipv 136 cm welke we eerst voor ogen hadden. Helaas blijkt de ligplaats (eigendom gemeente) nu (deels) niet diep genoeg. Nu wordt er door de gemeente gezegd dat de kosten voor het uitgraven voor onze rekening komen. Dit lijkt ons niet terecht, maar ik dacht laat ik eens horen in de vraagbaak..
Is het terecht dat deze kosten voor onze rekening komen?

Hartelijke groet,

Manuel
Manuel

Geef Reactie

 • Reactie 1, 14-10-2019 door Don van der Meer
  Met 'terecht' bedoel je of in de wet- en/of regelgeving is vastgelegd wat ieders rechten en plichten zijn. Het antwoord kan ja zijn, als in je vergunning of contract staat dat je de bodem op diepte moet houden dan wel dat een dergelijke regel in de plaatselijke regelgeving (provincie, gemeente, waterschap) is opgenomen. Kortom, het is afhankelijk van de regels en soms van de gebruiken ter plaatse als er niets is geregeld. Onderzoek verder of er andere mogelijkheden zijn dan baggeren om de gewenste diepte te krijgen, zoals grond wegschuiven of wegspuiten. Los daarvan is het de vraag of alleen de (specifieke) eisen van het Bouwbesluit debet zijn aan het verschil aan inzinking, want een toename van de inzinking met 22 centimeter is wel heel erg veel.


01-10-2019 16:13, Ligplaats (vaste)
Goedemiddag ik ben op zoek naar een vaste ligplaats voor mijn varend woonschip in de omgeving, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam iets erbuiten is ook geen probleem.

Bedankt.

Peter
Peter van der Wijngaard

Geef Reactie24-09-2019 12:54, Ligplaats
Wij kunnen een perceel kopen bestaande uit een deel landbouwgrond en een deel water water. Mag je op dat eigen water aan het stuk eigen land een woonboot/ woonark leggen?
Trudy Hess

Geef Reactie

 • Reactie 1, 25-09-2019 door jurriaan
  Over het algemeen staat in Nederland wat je met grond mag doen (ook met je eigen grond) in het daar geldige bestemmingsplan.
 • Reactie 2, 09-10-2019 door Dick
  Hangt af van wat in het bestemmingsplan staat.


< vorige1 2 3 4 5  7 8 9 10 11 ... 25 volgende ><< Terug