Onderhoud

Let op: wetgeving en regelgeving en de uitleg en toepassing daarvan zijn aan veranderingen onderhevig. De informatie op deze website kan dus achterhaald zijn.

In het algemeen heeft een stalen schip heeft meer onderhoud nodig dan een ark met betonnen casco. Een woonboot met stalen of ijzeren casco zal gewoonlijk regelmatig naar de werf moeten. Verzekeraars eisen doorgaans dat dit periodiek gebeurt. Het staal of ijzer moet behandeld worden (bedekt worden met een beschermingslaag) om het tegen roest te beschermen. Regelmatig moet die laag gecontroleerd en bijgewerkt worden om de beschermende functie in stand te houden.


Iedere woonboot heeft onderhoud nodig. De term "onderhoudsvrij" voor gebruikte materialen is eigenlijk in de meeste gevallen niet juist. Zelfs materiaal wat niet geschilderd hoeft te worden, moet van tijd tot tijd worden schoongemaakt of gecontroleerd op gebreken. In dergelijke gevallen is de term "onderhoudsarm" beter op zijn plaats.

Woonboten met een betonnen casco kunnen in het algemeen op hun ligplaats blijven liggen, een goed betonnen casco gaat bij wijze van spreken een eeuw mee.

Een begrip uit de woningbouw is "Betonrot". Eigenlijk is die term niet juist, omdat het beton niet rot. Men bedoelt hiermee de aantasting van het ijzer dat in het beton aanwezig is. Vooral vloeren die in een bepaalde periode (rond 1970) in woningen gestort werden zijn berucht, omdat voor de productiesnelheid een middel toegevoegd werd waarvan later bleek dat het een slechte invloed had op de kwaliteit van de constructie.

Veel woonboten met een houten (houtskeletbouw) opbouw hebben van oudsher houten gevelbekleding. Bij goede moderne woonboten is die goed ventilerend aangebracht, waardoor het onderhoud beperkt kan blijven. Bij oudere woonboten is dat vaak niet het geval en is dan met name regelmatig schilderwerk nodig.

De technische installaties in de woonboten zijn (net als bij huizen) aan onderhoud onderhevig. Een specifiek apparaat is de rioolpomp die in de meeste woonboten aanwezig is. Veel mensen willen of kunnen zelf zo'n pomp niet onderhouden en schakelen gespecialiseerde bedrijven in.

In veel oudere woonboten zijn standpijpen aanwezig, die voorheen vaak gebruikt werden voor het afvoeren van afvalwater. In veel situaties zijn de standpijpen niet meer in gebruik na aansluiting van de woonboten op de riolering. De standpijpen kunnen te laag zijn, veel verzekeraars hanteren een minimaal vereiste hoogte van (het betonnen deel van) de standpijp van 20 cm boven waterniveau. Het is noodzakelijk of raadzaam de standpijpen op te hogen of af te dichten.

Als woonboten zinken, dan gebeurt dat vaak doordat er iets fout gaat met de waterleiding. De waterleiding kan lekken (bijvoorbeeld kapot vriezen) waardoor de woonboot vol water loopt. Om problemen te voorkomen kan een waterdetector geïnstalleerd worden die de ongewenste aanwezigheid van water signaleert en dan alarm geeft. Of beter nog, dan automatisch een afsluiter dicht schakelt.

Gegevens van gespecialiseerde bedrijven zijn te vinden op deze website bij "Belangrijke adressen".

 
Terug