Bouwen

Let op: wetgeving en regelgeving en de uitleg en toepassing daarvan zijn aan veranderingen onderhevig. De informatie op deze website kan dus achterhaald zijn.


Ter vervanging van oude woonboten worden veel nieuwe arken gebouwd. In mindere maten worden ook nieuwe varende woonschepen gebouwd. Er zijn diverse bedrijven in het land die gespecialiseerd zijn in het bouwen van woonarken. In het algemeen bouwen ze betonnen bakken waarin en waarop woonruimte gebouwd wordt, meestal op basis van houtskeletbouw.

In alle soorten en maten, meestal afgestemd op de mogelijkheden op de betreffende ligplaatsen, kunnen woonboten gebouwd worden. Vaak wordt een woonboot bij de betreffende arkenbouwer gebouwd en daarna over het water naar de ligplaats getransporteerd. Gegevens van arkenbouwers zijn te vinden op deze website bij "Belangrijke adressen".

Sinds door een uitspraak van de Raad van State in 2014 woonboten bouwwerken zijn, is de wet- en regelgeving aangepast. Voor een nieuw te bouwen woonboot moet in het algemeen bij de betreffende gemeente een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) aangevraagd worden.
Terug