Vraagbaak


Stel hier uw vraag!Zoeken in de vraagbaak:  Toon alles< vorige1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 76 volgende >

22-03-2011 12:01, woonboot onbewoonbaar
Kan een permanent bewoond woonschip met vaste ligplaats onbewoonbaar verklaard worden, nu het beschouwd wordt als een bouwwerk in de zin van de Woningwet?
Ronald

Geef Reactie

 • Reactie 1, 22-03-2011 door Bart
  Art. 29.1 van de woningwet luidt: Indien een woning of woonwagen ongeschikt is voor bewoning en door het treffen van voorzieningen als bedoeld in de artikelen 14, eerste lid, of 16, niet alsnog in bewoonbare staat kan worden gebracht, wordt die woning of woonwagen door burgemeester en wethouders, de inspecteur gehoord, onbewoonbaar verklaard. Het gaat hier merkwaardig genoeg wel om een woonwagen, maar niet om een woonboot.
 • Reactie 2, 22-03-2011 door Martijn
  Een woonschip wordt niet beschouwd als bouwwerk in de zin van de woningwet. En als dat wel gebeurt, is dat uitzonderlijk en onjuist.
 • Reactie 3, 22-03-2011 door Frits de Boer
  Kunnen kan altijd, maar is niet gelijk aan het recht hebben. De term 'onbewoonbaar' verklaard heeft betrekking op de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid van een woning. De normen volgen uit de bouwregelgeving (Woningwet, Bouwbesluit en aanverwante regelingen). Is een woonschip een bouwwerk in de zin van de Woningwet? In de Woningwet staat geen definitie van bouwwerk. Een woonschip is op grond van enkele rechterlijke (ABRvS) uitspraken aangemerkt als een bouwwerk in de zin van de Woningwet, door aansluiting te zoeken bij de definitie uit Boek 3 BW: 'onroerend zijn...gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen of werken'. Is dus elk woonschip nu een bouwwerk in de zin van de Woningwet? Het is nog maar de vraag of er kan worden gesproken van vaste jurisprudentie, gezien de tegenstrijdigheid in rechtspraak van ABRvS en HR. Volgens de Hoge Raad is een woonschip in algemene zin roerend (voor de belastingwetgeving). Een woonschip is dus op grond van Boek 3 nog steeds roerend en zou op grond van diezelfde bepaling voor de Woningwet onroerend kunnen zijn. Een opmerkelijke packagedeal. In geval van onbewoonbaarverklaring op grond van de Woningwet zal eerst vast moeten komen te staan dat er geen relevante woonschepenregelgeving is vervolgens of ook dit woonschip een bouwwerk is. Terugkomend op de vraag: Als een gemeente de regelgeving op orde heeft, dan hoeft een woonschip niet als bouwwerk in de zin van de Woningwet te worden aangemerkt voor een 'onbewoonbaarverklaring'. Ook in een woonschepenverordening kunnen regels voor de veiligheid/gezondheid/bruibaarheid staan. Heeft betreffend woonschip een ligplaatsvergunning ogv die verordening, dan zal eerst naar die regels moeten worden gekeken. Een zinsnede als 'het college kan nadere regels stellen ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van bewoners' kan afdoende zijn. Overigens zal het college goed gemotiveerd en geobjectiveerd moeten aanschrijven en de belanghebbende een redelijke termijn moeten geven voor aanpassingen/herstel van de gebreken.
 • Reactie 4, 22-03-2011 door Ronald
  Dat is het juist: de Raad van State heeft vorig jaar uitspraak gedaan dat een woonboot een bouwwerk is. Vandaar dus mijn vraag.
 • Reactie 5, 22-03-2011 door Deirdre
  Keurig Frits. Ik mis ÚÚn ding: dat alleen via een AMvB (woon)schepen kunnen worden uitgesloten van de regelgeving in Boek 8 BW. De wetgever is dus aan zet om de rechterlijke macht te stuiten in de verstrekkende interpretatie van bouwwerk en duurzame vereniging met de grond uit Boek 3 BW. De duurzaamheid kan betrekking hebben op de ligplaats (bestemmingsplan, verordening en aanwijzingsbesluit), maar nooit het woonschip zelf. Boek 8 BW: Onder schepen worden verstaan alle zaken .....die blijkens hun constructie bestemd zijn om te drijven en drijven of hebben gedreven. Een schip moet je afmeren (jargon: vastknopen), ander drijft 'tie weg. Een ligplaats en een woonschip zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden, zowel in letterlijke als figuurlijke zin.
 • Reactie 6, 22-03-2011 door Deirdre
  @Ronald: een bestuursorgaan zal een aanschrijving moeten motiveren dus ook waarom de Woningwet van toepassing is. Een aanschrijving 'onbewoonbaarverklaring' vereist bovendien een zwaardere motiveringsplicht. De veiligheid en gezondheid moeten duidelijk aantoonbaar in geding zijn voor de bewoner(s)!, evenals de onbruikbaarheid als woning. Zoals Frits al schreef: het kan, maar dat is nog niet gelijk aan het recht (aan de kant van het bestuursorgaan) hebben. Het is zeer casu´stisch (afhankelijk van het geval). Een uitspraak van de ABRvS doet daar niets aan af (voegt ook niets toe), want die uitspraak had betrekking op het bouwvergunningplichtig zijn als zodanig en niet op een besluit ten aanzien van wat jij aankaart.


21-03-2011 09:20, Zoek voor interview kind dat in woonboot woont
Hallo!
Voor een artikel in het tijdschrift Dolfje Weerwolfje wil ik wat vragen aan een jongen of meisje (tussen 8 en 12 jaar) dat in een woonboot woont en leeft (het liefste in Utrecht). Woont u met uw kind(eren) in een woonboot in Utrecht en vindt u het goed dat ik uw kind even interview en een paar foto's maak? Bel of mail me even.
Alvast dank!
groet,
Joost Mangnus
Hippocom Tekst en Advies
06 51 45 23 97
joost@hippocom.nl
Joost Mangnus

Geef Reactie17-03-2011 10:21, afmering nogmaals
Ik heb hier niet zo lang geleden de volgende vraag gesteld:
09-03-2011 12:58, afmering
Hallo wij hebben een woonboot, betonnen bak die op dit moment afgemeerd ligt met 4 stalen touwen en twee houten afhouders.
Dit is ok, maar ik zou liever een wat 'moderner' afmeringssysteem hebben. De boot ligt in het merwedekanaal in Utrecht, is met name deining als gevolg van roeiers en pleziervaart.
Nu zag ik laatst bij een andere boot een systeem waarbij de afmering alleen bestaat uit, afhouders vanaf de betonnen rand naar de kade en zonder touwen. Dat lijkt me ook wel ideaal, maar wat voor systeem is het (en wie kan dit maken, wat zijn de kosten) en zijn er mensen die hier ervaring mee hebben, zo ja hoe zijn deze ervaringen?

Nu heb ik contact gehad met een medewerker van Homan Mylos die aangeeft dat het probleem bij ons is, dat de kadewand van hout is (en in redelijk slechte staat) - waardoor afhouders niet goed vastgemaakt kunnen worden. Alternatieve oplossing is twee meerpalen waaraan met beugels de boot wordt vastgemaakt. Alleen vind ik dit zo duur (bijna 7000 euro) dat ik toch graag wil kijken of het niet kan met afhouders vanaf de kade (in combinatie met kabels).
Zijn er systemen van afhouders die niet op de kadewand vast zitten maar op een alternatieve manier bevestigd worden? Goede tips zijn welkom...
groet HuubHuub Braam

Geef Reactie

 • Reactie 1, 24-03-2011 door Kees-Jan
  Huub, Wij hadden het zelfde probleem. Om de damwand te vervangen en dan afstandhouders te plaatsen werd een kostbaar plaatje. Wij hebben uiteindelijk voor 2 palen met beugels (Homan Mylos) gekozen. Onze motivatie was; het is toch je "huis" wat goed afgemeerd moet worden en je kan er weer voor 10 tallen jaren tegen. Het systeem werkt perfekt. Het is niet duur ;-) , het is wel veel geld. Maar ik keek er van op hoeveel werk de mannen er aan hebben en wat voor materieel er nodig is. Succes Kees-Jan.


16-03-2011 14:08, Woonboot vervangen
Hallo!

Ik woon op het ogenblik in Utrecht op een klein arkje (48m2) en wil een grotere boot neer gaan leggen. Nu vraag ik me af wat zo'n project ongeveer gaat kosten.
- prijs van een nieuwe (tweedehandse) boot.
- sleepkosten van de nieuwe boot (geen idee...)
- eventuele sloopkosten van de oude boot (ook geen idee)
- Registratie bij de havenmeester (paar tientjes?)

Vergeet ik hier nu iets en heeft iemand een idee wat het verslepen en slopen van een boot ongeveer kost?

Alvast bedankt!

Sjoerd
Sjoerd de Man

Geef Reactie

 • Reactie 1, 17-03-2011 door anoniem
  Kijk eens op deze site bij Belangrijke Adressen en dan bij Bouwbegeleiding, daar vind je ook een adres in Utrecht.
 • Reactie 2, 08-07-2011 door hilco vaatstra
  Beste sjoerd...zou je de oude ook willen verkopen of verhuren i.p.v. slopen? levert je geld op en ik ben ernstig op zoek naar woonbootje....voor de rest moet ik je wat andtwoorden verschuldigd zijn maar zal is rondvragen of ik iemand ken met een sleper...kan ik je maybe weer helen met het verslepen van je nieuwe en oude woonscheepjes..... MVG hilco Vaatstra uit alphen aan den rijn 0172435156
 • Reactie 3, 08-07-2011 door Sjoerd
  Mijn huidige ark gaat hoogstwaarschijnlijk binnen nu en een paar weken in de verkoop. Het is een ark van ongeveer 16x3 en heeft een betonnen bak. De ark is in goede staat en is een paar jaar geleden gerenoveerd. Als u ge´nteresseerd bent kan ik u begin volgende week een aantal foto's sturen. Sjoerd de Man
 • Reactie 4, 12-07-2011 door hilco vaatstra
  Beste sjoerd...Ik ben wel ge´nteresseerd...neem aan dat het een woonarkje zonder ligplaats is ...wie weet zie ik je fotos tegemoed....groet artist-sjakie@hotmail.nl
 • Reactie 5, 11-05-2017 door Jamie Freeman
  Strijd je nog steeds financieel? Heb je om welke reden dan ook behoefte aan financiering of leningen? Wij bieden 100% echte lening voor iedereen op slechts 2%, we zijn geregistreerd en leningen worden goedgekeurd binnen 12 uur na de aanmelding, aangezien alle kandidaten gegarandeerd zijn om hun leningen van ons te krijgen zodra ze van toepassing zijn. Neem alstublieft contact met ons op via Freemanloanfinance@gmail.com en ontvang vandaag financiering.


09-03-2011 12:58, afmering
Hallo wij hebben een woonboot, betonnen bak die op dit moment afgemeerd ligt met 4 stalen touwen en twee houten afhouders.
Dit is ok, maar ik zou liever een wat 'moderner' afmeringssysteem hebben.
De boot ligt in het merwedekanaal in Utrecht, is met name deining als gevolg van roeiers en pleziervaart.
Nu zag ik laatst bij een andere boot een systeem waarbij de afmering alleen bestaat uit, afhouders vanaf de betonnen rand naar de kade en zonder touwen. Dat lijkt me ook wel ideaal, maar wat voor systeem is het (en wie kan dit maken, wat zijn de kosten) en zijn er mensen die hier ervaring mee hebben, zo ja hoe zijn deze ervaringen?

gr HuubHuub Braam

Geef Reactie

 • Reactie 1, 09-03-2011 door jan hester
  Er zijn diverse leveranciers van dit soor constructies. Maar je kan het toch ook aan de eigenaar van de boot vragen die je zag. Heb je alles uit de eerste hand.
 • Reactie 2, 10-03-2011 door Hans
  Kijk maar eens op deze site bovenaan bij Belangrijke Adressen en dan bij Aanmeervoorzieningen. Daar vind je meerdere bedrijven die dat kunnen, ook eentje uit Utrecht.
 • Reactie 3, 10-03-2011 door henk
  Beste Huub, Wij hebben ze van Homan Mylos waterbouw en zijn er zeer content mee! En keurig afgewerkt. Zie ook belangrijke adressen.
 • Reactie 4, 10-03-2011 door Paul
  Hallo Huub, Ik heb afgelopen augustus via Homan Mylos een afmeersysteem laten maken. Daar ben ik heel blij mee. Ik woon aan een vrij drukke vaart in Amsterdam maar heb nu totaal geen last meer van deining als er boten voorbij varen en dat was voorheen wel anders.
 • Reactie 5, 10-03-2011 door Commercieel
  Ik ken veel mensen die een systeem hebben van LBM, of van ATB of van de Bootklussers en die zijn ook allemaal erg tevreden.


17-02-2011 21:12, Onderhoud Kessel pomp
Op mijn woonboot in Amsterdam heb ik een Kessel pomp, type Aqualift. De monteur die tot nu toe het normale onderhoud verrichte is er mee gestopt. Ik zoek een alternatief.

Vriendelijke groet
Dries de Kater

Geef Reactie11-02-2011 20:36, vraag over erfpacht
hallo weet iemand hoe de erfpacht werkt in Amsterdam of heeft iemand met een woonboot al met erfpacht te maken gehad in Amsterdam?

petra

Geef Reactie

 • Reactie 1, 16-02-2011 door Don
  de gemeente weet dat.
 • Reactie 2, 16-02-2011 door Zoeken
  Je kunt ook op de gemeentelijke website kijken: www.amsterdam.nl/wonen_milieu/erfpacht/erfpacht/. Als je daar via de zoekfunctie bijvoorbeeld het woord Water intypt, krijg je antwoord op de vraag "Ik ga een woonboot kopen. Krijg ik te maken met erfpacht?". Antwoord: nee. Hoewel dat niet klopt, want bij de "woonboten" (nieuwbouw-arken/drijvende woningen) in IJburg is er wel erfpacht, kijk bijvoorbeeld op: www.landzeelucht.nl/index.php?download=Erfpacht.pdf
 • Reactie 3, 16-02-2011 door petra
  hallo zoeken bedankt voor je reactie ik ga er naar kijken of ik erfpacht begrijp ik weet dat ijburg met erfpacht gebruikt en dat het ook via een rechter is afgewezen om dit systeem te gebruiken maar ik wil kijken of het erfpacht op woonboten het zelde is als toen het uitgevonden werd als vroeger en kijken wat er nu verandert is vandaar mijn vraag over erfpacht


11-02-2011 11:01, Harde stootwil/fender
Beste allemaal,

even een kleine vraag: ik woon op een woonboot in het mooie Gent. De kade bestaat uit beton. Tot nu toe hangen er autobanden tussen de boot en de kade om beschadiging te voorkomen. Probleem is dat deze best veel lawaai maken als ze worden samengedrukt. Nu heb ik even de banden weggedaan en er wrijfhout tussen gestoken. Ik betwijfel echter of dit wel voldoende is aangezien ik wil vermijden dat de boot beschadiging oploopt... Bestaan er een soort 'harde fenders/stootwillen' die niet kunnen samengedrukt worden en toch een goede barriŔre vormen tussen boot en kade? Indien dit het geval is, hebben jullie een merk daarvoor, een prijsindicatie en een plaats waar ik dit kan kopen? Van harte dank bij voorbaat!
Jonathan De Ceuster

Geef Reactie

 • Reactie 1, 11-02-2011 door Tip
  Er bestaan ook kunststof wrijfhouten. Zoek via Google op de woorden "wrijfhout kunststof". Je vindt dan wat ik bedoel, bijvoorbeeld de afbeelding: nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Wrijfhout_(kunststof).JPG
 • Reactie 2, 12-02-2011 door anoniem
  hallo hoe ver ligt u vanaf de wal,misschien om over na te denken om een verende afhoud systeem tussen wal en woonark te plaatsen kunt u ook onder belangrijke adressen vinden, u kunt mij ook bellen op nr 06 22540238 vrg jan


05-02-2011 11:29, gratis woonboot weggeven
Ik wil mijn woonboot in A'dam voor 1 euro weggeven, maar hoe zit dan met de overdracht, volstaat een onderhandse overeenkomst en wat moet daar dan in staan?
Graag jullie advies, alvast bedankt!
Eef

Geef Reactie

 • Reactie 1, 05-02-2011 door Don
  Dat ligt er maar aan, is de boot ingeschreven in het kadaster bijvoorbeeld? Dan moet daar ook wat geregeld worden. En iets met de ligplaats (als die ook weggegeven wordt)
 • Reactie 2, 06-02-2011 door anoniem
  Als je er een hypotheek op hebt, dan zijn er twee inschrijvingen in het kadaster: de woonboot in het scheepsregister en de hypotheek apart. Dan kun je de woonboot (het onderpand) alleen aan een andere eigenaar verkopen en overdragen als je de hypotheek aflost en de beide inschrijvingen eindigt (of de inschrijving van de woonboot op naam van de nieuwe eigenaar zet). Als er geen hypotheek is, maar wel een inschrijving in het scheepsregister, kun je die laten uitschrijven of overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Als de woonboot niet ingeschreven is, kun je die makkelijker verkopen en overdragen aan een nieuwe eigenaar. Het kan met een eigen koop- en leveringsovereenkomst. Maar pas op: in alle gevallen moet goed duidelijk zijn wat de plichten van de koper zijn met het weghalen van de woonboot. Het is mogelijk dat die koper denkt dat hij ergens de woonboot neer mag leggen, maar dat het toch niet mag. Voor die euro is het mogelijk dat hij er te makkelijk over denkt en zich terugtrekt en dat de woonboot ergens komt te liggen waar dat niet mag. Waarna de waterbeheerder bij jou komt aankloppen om dat probleem op te lossen.


15-12-2010 19:16, hypo
Tja ,even gedroomt van een woonboot hadden een mooie gevonden en hoopten op een hypothecaire lening in belgie ..noppes .
Wij werken met twee en hebben binnenkort een tweede dochter erbij en willen 65000 euro lenen voor een boot (hebben wel geen spaarcenten).Iemand ideeen voor ons.ps wees niet te hard aub
oliver

Geef Reactie

 • Reactie 1, 15-12-2010 door frederic
  Mail me even naar frederic@dbconsultancy.be. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar gene zal aan hetzelfde tarief zijn als een hypothecaire lening. Eventueel de Fortis Yacht lening bekijken? Er zijn ook formules van andere banken.


< vorige1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 76 volgende ><< Terug
http://www.woonboot.nlhttp://www.bootklussers.nl
http://www.drijvendwonen.nlhttp://www.duursma.info/index.php?page=woonboot-taxatie-bouwkundige-keuring&hl=nl_NL


Nieuws

Wateroverlast in woonboot Voorschoten
Datum: 12-06-2017
slachtoffer naar ziekenhuis
Lees verder...

Uitzonderingen in Bouwbesluit voor nieuwe woonboten
Datum: 10-06-2017
vanaf 1 januari 2018
Lees verder...

Kartonnen woonbootje in Rotterdam
Datum: 08-06-2017
in de Wijnhaven
Lees verder...

Archief >>

http://www.woonbotenmakelaar.nlhttp://www.waterdetector.nl
http://www.wonen-op-water.nlhttp://www.arkenbouw.nl


Vraagbaak

Houten dekluiken
Datum: 19-08-2017

isolatie
Datum: 14-08-2017

vloer isoleren
Datum: 05-08-2017

een KSB mini-Compacta U1.100 E
Datum: 02-08-2017


Advertentiebeheer

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Registreren - Wachtwoord vergeten